Om Kungsträdgården – en grön oas mitt i Stockholm

Kungsträdgården (kallad ’Kungsan’ i folkmun) är en park belägen i centrala Stockholm.

Parken är indelad i fyra olika områden: Karl XII torg, Karl XIII torg, Molins fontän samt Wolodarskis fontän (den sistnämnde saknar ett officiellt namn).

Att se och göra i Kungsträdgården

Kungsträdgårdens centrala läge samt dess uteserveringar och restauranger gör parken till en av de mest populära mötesplatserna i huvudstaden.

Parken används ofta till olika evenemang såsom utomhuskonserter och festivaler.

På våren står parkens körsbärsträd i blom och för många har det blivit en tradition att göra ett besök under just denna tid då grenarna från träden bildar ett vackert rosa tak över en del av parken.

På vintern är det istället isbanan på Karl XIII torg som lockar många skridsko-sugna stockholmare och turister.

1 maj i Kungsträdgården

Kungsträdgården är även en arena för politiska ändamål. Arbetarpartiernas årliga 1 maj demonstrationståg brukar nämligen avslutas i Kungsträdgården.

Tre populära besöksmål:

Tehuset

Tehuset är ett café beläget under parkens almar. Den stora uteserveringen samt den vackra utsikten över slottet och strömkajen gör Tehuset till en populär samlingsplats under vår- och sommartid.

Roligt att veta är att det inte alltid varit självklart att almarna ska stå där dom står idag. År 1971 planerades nämligen att almarna skulle fällas och det ledde till en sammandrabbning mellan polis och demonstranter.

Almarna skulle sågas ner till förmån för bygget av en ny tunnelbanestation – något som väckte stor upprördhet bland demonstranter som till slut fick politikerna att dra tillbaka byggplanerna.

Café Söderberg

Café Söderberg är ett café i äkta sekelskiftsanda som har en stor uteservering. Cafét ligger vid Jakobs Kyrka och är namngivet efter den legendariske författaren Hjalmar Söderberg.

Det var vid en vattenbutik, ett stenkast från Jakobs kyrka, som prästen Gregorius blev mördad av Doktor Glas som är huvud-karaktären i Söderbergs roman med samma namn, utgiven 1905.

Molin’s fontän

Molins fontän är belägen mitt i Kungsträdgården. Fontänen, som är formgiven av Johan Peter Molin (1814-1873), föreställer Näcken som spelar för Kung Agir och hans döttrar.

Fontänen gjordes först i gips till en konstutställning i Stockholm år 1866 men blev en sådan succé att den blev gjuten i brons ett par år senare.

Kungsträdgårdens historia

Kungsträdgården har en anrik historia som sträcker sig tillbaka till 1400-talet. Parken var till en början endast avsedd för hovet och adeln och därmed inte öppen för allmänheten.

Under 1700-talet var den franska trädgården på modet i Europa och i Stockholm var man inte sena att haka på. Kungsträdgården omvandlades till att bli en dekorativ trädgård i fransk anda utsmyckad med alléer bestående av almar.

Under frihetstiden (1718-1722) blev Kungsträdgården till slut en allmän plats.

År 1762 uppfördes ett orangeri på norra sidan av parken som skulle komma att bli den nuvarande nöjeslokalen Vauxhall.

Det blev en populär samlingsplats där baler och andra sociala möten anordnades för hovet.

Den omdiskuterade statyn

År 1820 upprättades statyn av Karl XIII som idag står på Karl XIII torg. Beslutet togs inte emot med öppna armar av allmänheten.

Flera av hans föregångare, som historiskt sett ansågs ha haft en större betydelse, saknade statyer varför många menade att statyn av Karl XIII var oförtjänt.

Statyn fick smeknamnet trädgårdsmästare då man menade att en trädgårdsmästare utan trädgård var detsamma som en kung utan ära.

Under det sena 1800-talet kom Kungsträdgården att bli en populär stadspark bland alla samhällsklasser.

Parken började i folkmun kallas för Torget. Karl XII staty restes i den södra delen av Kungsträdgården och fem år senare invigdes Molins Fontän (1873).