We Are Sthlm

We Are Sthlm (tidigare Ung 08-festivalen) är en årlig ungdomsfestival som riktar sig till ungdomar mellan 13-19 år.

Under fem dagar bjuds ungdomar på ett fullspäckat program som pågår under dag- och kvällstid i Kungsträdgården i Stockholm.

Festivalen är helt gratis och anordnas av evenemangsavdelningen på Stockholms Kulturförvaltning på Stockholms stad.

Idag räknas We Are Sthlm till en av Europas största ungdomsfestivaler och har sedan starten haft över 1,5 miljoner besökare.

Programpunkter för We Are Sthlm 2017

2017 års upplaga av We Are Sthlm pågick mellan 15-19 augusti och bjöd på cirka 300 programpunkter inom en mängd olika områden såsom dans, musik, film, samhälle och hållbarhet för att bara nämna några. Vi listar några av årets höjdpunkter här nedan:

Musik

Norlie & KKV

Under festivalens sista kväll intog Norlie & KKV Stora scenen för att bjuda på en musikupplevelse utöver det vanliga. Norlie & KKV är en svensk popduo som består av medlemmarna Sonny Fahlberg (Norlie) och Kim Vadenhag (KKV).

De fick sitt stora genombrott år 2011 med singeln När jag går ner och har sedan dess vunnit P3 Guld, släppt låtar som nått platina-status samt uppträtt inför ett fullsatt Gröna Lund. Idag har Norlie & KKV över 120 miljoner Spotify-lyssningar vilket gör dem till den mest lyssnade svenska musikgruppen efter Avicii.

Tjuvjakt

Även Tjuvjakt höll en bejublad konsert under We Are Sthlm-festivalen. Bandet räknas idag som en av Sveriges största hiphop-kollektiv och består av fem killar (Arvid Lundquist, Jesper Swärd, Olle Grafström, Kid Eriksson och Fredrik Woodz) från Lidingö, Stockholm.

Till deras mest framgångsrika singlar hör TandtrådFru Gårman samt Cornflakes i Sängen där den sistnämnde sålt guld. I skrivande stund är de högaktuella med EP:n Pojkvän och singeln Tårarna i Halsen som seglade upp på en fjärdeplats på Sverigetopplistan.

Rhys

Svensk/amerikanska Rhys debuterade i fjol med poplåten Swallow Your Pride. I år släpptes singeln Last Dance som för närvarande har över 16 miljoner Spotify-lyssningar.

Rhys spås en lysande framtid inom svensk popmusik och har samarbetat med låtskrivaren Jörgen Elofsson som haft framgångar med låtar med Britney Spears, Kelly Clarkson och Westlife för att nämna några.

I somras gjorde Rys spelningar på Way Out West, Storsjöyran och – senast – We Are Sthlm.

Hållbarhet

#wearerespect

We Are Sthlm vill bidra till att engagera ungdomar i synliggörandet samt förebyggandet av våld i samhället. På festivalområdet anordnade det statliga projektet ROS mötesplatsen #wearerespect där ungdomar hade möjlighet att utbyta erfarenheter och tankar med varandra kring de värderingar som finns i samhället idag.

Klimatvågen

I Miljöförvaltningens tält hade ungdomar chans att prova på klimatvågen – en våg som anger den personliga klimatpåverkan sett till den livsstil man har valt.

Den fungerar så att var och en plockar på sig sandsäckar med olika tyngd, motsvarande den egna konsumtionen av olika vardagliga saker. När sedan tyngderna av alla sandsäckarna slås ihop, till ett värde, får ungdomarna veta hur många ton koldioxid just de bidrar till att släppa ut i atmosfären varje år.

Ungdomarna fick även tips på hur de kan börja leva mer hållbart. Ett angeläget arrangemang som väckte tanken om att varje individs bidrag räknas för att vi ska kunna skapa en hållbar framtid.

Skapande & Konst

Måla och var kreativ!

I Mentors tält fick ungdomarna inspiration att ägna sig åt kreativt skapande. Teknik, färgval och motiv var det fritt fram att välja. Utöver målarmaterial bjöds det även på saft i tältets saftbar.

Allt er love – modeshow

We Are Sthlm bjöd också på modeshow då klädmärket Serrwear hade premiär för sin nya kollektion på Dammenscenen.

I ren SKAM-anda fanns även en Russebuss på plats målad av graffiti-konstnären Shora Dehavi, samt möjligheten att spela in en egen scen ur SKAM.

Man kunde även tävla om Serrwear-produkter samt delta i quiz-tävlingar med den norska ungdomsserien som tema.

Samhälle

Agera för fred

I ungdomsorganisationen PeaceWorks tält var ungdomar välkomna att engagera sig i arbetet kring hur man kan uppnå ett fredligare samhälle.

Vid olika stationer fick ungdomarna möjlighet att skriva, skapa samt fotografera för fred.

Det arrangerades även tävlingar i ämnet fred.

Mot sexuellt våld med Storasyster

Föreningen Storasyster bjöd in till samtal där ungdomarna uppmuntrades att diskutera ämnen såsom samtycke, övergrepp, sex och känslor.

Utöver intressanta samtal fanns även möjlighet till pyssel där besökarna uppmuntrades att skapa sina egna armband.

I tältets fotobås var det fritt fram för kreativt fotograferande.

Hur ser en svensk ut?

I syfte att ena ungdomar, oavsett samhällsklass och etnisk bakgrund, anordnade organisationen The Movement en fotosession där ungdomar hade möjlighet att bidra till en fotovägg.

Utöver fotografering, anordnades även pyssel, smyckes-tillverkning samt en öppen podcast där alla var välkomna att delta.

En viktig aktivitet som visar på människors lika värde.

Film

Dröm Vidare

We are Sthlm anordnade utomhusbio vid ett flertal tillfällen på stora scenen, bland annat en visning av den svenska dramafilmen Dröm Vidare (2017).

Dröm Vidare handlar om Mirja (spelad av Evin Ahmad) som försöker komma tillbaka till vardagen efter att ha avtjänat ett fängelsestraff på en ungdomsanstalt.

Hon får jobb som hotellstäderska vilket resulterar i att hon börjar leva ett dubbelliv.

Mirja slits mellan att ta hand om sin sjuka mamma och att umgås med sina tjejkompisar i förorten och hon ställs inför valet att förändra sitt liv eller fortsätta på samma bana som innan.

Minituben

En naturlig träffpunkt på festivalen var Minituben där man kunde komma och bara hänga eller ägna sig åt kreativt skapande.

Det fanns material och teknik tillgängligt för att kunna pyssla, rita eller filma sig själv med en 360-graders kamera.

Det fanns även möjlighet att fotografera sig framför olika bakgrunder på en green screen.

Dans

Salsa workshop

På festivalens stora scen hölls en 45 minuter lång dansworkshop i Salsa för alla som ville prova på den latinamerikanska dansstilen. På plats fanns en DJ som spelade tillsammans med live-slagverk.

The Movement Sweden

Dammenscenen intogs av dansgruppen The Movement Sweden som bjöd på en extraordinär dansupplevelse. Gruppen består av fem kvinnliga dansare som utövar azontodancehall – en blandning mellan afrobeat och dancehall.

Rullskridskodisco

Stockholm Roller Derby bjöd till rullskridskodisco som andades 1980-tal. På Dammenscenen samlades rullskridskosugna som åkte till takterna av discolåtar som pumpades ut av DJ’s från scen.